WikiLeaks. Alles wat je niet mocht weten – Alexander Kl

maart 10, 2011
wikikl.jpgAlexander Klöpping, inderdaad bekend van DWDD, wil de lezer deelgenoot maken van zijn fascinatie voor WikiLeaks, een ‘retespannend’ verhaal. Nu is fascinatie mooi, maar die kan ook verblinden.
Het verhaal van WikiLeaks gaat volgens hem om de ‘clash’ tussen internetcultuur en establishment, een keerpunt voor de journalistiek en een verschuiving in de verhouding tussen burger en overheid.
Dat zijn grote woorden, en het is een manier om naar de zaak te kijken, maar Klöpping gaat daar verder amper op in. 
Klöpping schrijft vlot, maar soms wel erg ronkend terwijl op veel boeken het Engels door de tekst heen schemert.
Het boek bestaat uit nog geen tien korte hoofdstukken. Veel diepgang heeft het niet, wat Klöpping zelf ook erkent. Maar soms is het bijna kinderachtig. De ondertitel is 'Alles wat je niet mocht weten', maar mensen die de zaak redelijk gevolgd hebben weten bijna alles wat in dit boek staat al.

Erg consistent is het niet. Het ene moment noemt Klöpping WikiLeaks ‘een activistische beweging’, zelfs een ‘machtige hypemachine’. Maar de documenten over de Afghaanse oorlog zijn dan weer ‘de rauwe werkelijkheid over de oorlog zonder dat de Jack de Vriezen van deze wereld recht kunnen spinnen wat krom is’. Maar ook deze stukken, opgesteld door Amerikaanse militairen, geven maar één beeld van die werkelijkheid. Voor ze voor de gemiddelde beschouwer van het wereldnieuws begrijpelijk zijn, zullen ze samengevat, geduid en geïnterpreteerd moeten worden.
De zedenzaak uit Zweden doet hij af als “process story (een verhaal dat niet over de inhoud gaat, maar over de hype eromheen).” Hij besteedt er kort aandacht aan. Hij is ervan overtuigd de Verenigde Staten ‘op alle mogelijke manieren’ achter Assange aan zit, maar ook dat wordt niet echt onderbouwd, behalve dan met de al bekende voorbeelden.
Een zinnetje als dat Assange ‘kans maakt op een enkeltje Guantánamo Bay’ is misschien leuk om op te schrijven, maar informeer je de lezer daar echt mee? 
In de laatste pagina’s gaat Klöpping helemaal los, waarbij hij zwaar leunt op een essay van Clay Shirky. Er is de rare vergelijking van WikiLeaks met wat de ‘vrije drukpers voor Amsterdam was in de zestiende eeuw’, gevolgd door het idee dat WikiLeaks ‘even alles op zijn kop zet”. ‘Alles’ is best wel veel, maar ‘even’ is best wel kort. Wat is het?
Zijn idee dat WikiLeaks overheden aanzet door te gaan met de opbouw van een surveillanceapparaat beargumenteert hij niet echt. Daarvoor had de overheid al tal van andere aanleidingen, van steunfraude tot terrorisme. En de ironie is natuurlijk dat dezelfde soort digitale technologie die lekken vereenvoudigt, in de eerste plaats het verzamelen van gegevens over van alles en nog wat makkelijker maakt.
Toch spreekt ook Klöpping geen onvoorwaardelijke steun uit voor WikiLeaks, dat zich aan geen democratisch ingestelde regel houdt.
Dit boek is geschikt voor wie snel iets op een niet gecompliceerde manier over WikiLeaks tot zich wil nemen, maar doet het onderwerp nauwelijks recht.

Waardering: 2-half-sterren/3sterren

Alexander Klöpping, WikiLeaks. Alles wat je niet mocht weten. (2011)

(Visited 203 times, 1 visits today)

Een reactie

  • kerstster april 9, 2011op2:12 pm

    Klopping is zelfs negatief over wikileaks
    Inderdaad doet dit boekje dit onderwerp geen recht. En inderdaad spreekt klopping geen onvoorwaardelijke steun uit voor wikileaks, integendeel, vind het behoorlijk negatief overkomen, uit de citaten die online rondzwerven over wikileaks kiest hij niet zelden, de tendensieuze die negatieverig over wikileaks spreken.
    Middagje internetten levert al snel meer zinnige informatie op. De meer genuanceerde boeken, niet gericht op zo snel mogelijk publiceren ongeacht kwaliteit, moeten wellicht nog komen.

    Voor nu vind ik het essay van de australische hoogleraar politicologie Nanne een stuk lezenswaardiger.

    Te vinden op de cryptome website
    http://cryptome.org/0003/assange-manne.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.