Interessant, maar ook wat warrig boek van Harvard-deskundige die er zelf op uit trok om met religieus geïnspireerde terroristen te praten, in de Verenigde Staten, Palestijnse gebieden, Pakistan en Israël. Niet helemaal duidelijk wordt of en waarin de reli-terroristen afwijken van andere terroristen. Een van de stellingen van Stern is juist dat religie als motief vaak wordt verdrongen door politieke en andere meer korte termijn en wereldse doelen.
Leuk is dat Stern overal die mensen opzoekt, maar is het echt nodig om steeds weer te vertellen wat ze aan had en wat ze te eten kreeg? Het is mede daardoor een niet helemaal geslaagde mengeling van reportage en analyse geworden.
Stern ziet terrorisme duidelijk als een antwoord op globalisering, identiteitscrisis en (vermeende) vernedering. Militair ingrijpen is volgens haar eerder contra-productief. Ze heeft, net als anderen, de verwachting dat Al-Qaida steeds meer een ideologie wordt dan een echte organisatie.
Ze heeft wel boeiende inzichten in de manier waarop terrorisme georganiseerd wordt. Naast de hierarichische organisaties ziet ze virtuele netwerken, zelfontbranders en franchises. Ook kunnen netwerken aan elkaar gekoppeld worden. Voor terroristische organisaties is een goede organisatie een groot risico. Maar geldt dat ook voor bijvoorbeeld de Eta en Ira, die jarenlang hun organisatie in stand weten te houden, en toch vrij hierarchisch werk(t)en?
In Nederland wordt Stern nogal op handen gedragen. Ze mocht zowel bij Cohen als bij Beatrix haar visie komen uitleggen.
Waardering:
Geen reacties