Er zijn eigenlijk maar drie denkers over oorlog die er toe doen: Sun Tzu, Clausewitz en Martin van Creveld. Dat is de slotsom van dit beknopte overzichtwerk, het eerste deel van een serie over militaire geschiedenis.
Alleen deze drie doorgronden het wezen van de oorlog, hoewel Clausewitz door zijn gerichtheid op de staat wel zeer beperkt is, in de visie van Van Creveld. Veel van de denkers die Van Creveld behandelt, hielden zich met oppervlakkige verschijnselen bezig. De meesten waren hooguit theoretici: deze drie zijn de filosofen van de oorlog.
Van Creveld legt ook uit wat het verschil is tussen de Chinese en de Clausewitz-benadering: De een gaat uit van de noodzaak, de ander van het onderscheid tussen doel en middel. Voor Clausewitz is oorlog een instrument in de handen van de staat, voor de Chinezen iets waar men mee moet omgaan, misschien wel een natuurramp. Dat leidt er toe dat de een voor de inzet van minimale kracht pleit, de ander voor overweldigende kracht. Van Creveld's eigen filosofie is dat er oorlog is omdat het bij de menselijke geschiedenis hoort en blijft horen.
Van Creveld is oneerbiedig en humoristisch, dat maakt dit overzichtswerk leuk om te lezen.
Waardering:
Martin van Creveld – The Art of War. War and Military Thought
Geen reacties