Julian Assange – Carsten G

maart 10, 2011
wikija.jpgDit werkje van 150 pagina’s dat onder de titel Julian Assange, de man die de wereld verandert, op de markt is geslingerd schiet heen en weer tussen heiligenverering en kritische beschouwing. Het doet boude beweringen zonder die degelijk te onderbouwen. En dat allemaal over ‘de man die zo mysterieus is en zo vol geheimen’.  
De Duitse schrijfsters, die er geen blijk van geven dat ze een speciale band met Assange hebben, zien in zijn optreden vooral een uiting van de woede van de burgers, en het wantrouwen ten opzichte van de overheid. Het is een conclusie die duidelijk geïnspireerd is op de Duitse situatie: ‘Wutbürger’ (woedende burger) was daar het woord van het jaar 2010. Er zit iets in, maar ze vegen te makkelijk zaken op één hoop.
Wat Assange werkelijk nastreeft is moeilijk te doorgronden, schrijven ze. Maar hun eigen weergave van zijn wereldbeeld is rommelig.  
Ze zien in Assange en met name zijn eigenzinnige optreden het grootste probleem van de organisatie. Assange is een alleenheerser, die niet naar anderen luistert. Maar de schrijvers melden ook dat hij is ‘verschenen ‘ om de wereld te verbeteren. “Omdat tegenspoed hem alleen maar stimuleert, zal hij ook in de toekomst blijven bijdragen aan het verbeteren van de wereld.”
Een messias, dus, want het zijn messias die verschijnen.

De vraag is of de grote aandacht voor de rol van Assange terecht is. Misschien zijn de problemen van WikiLeaks wel inherent aan die organisatie. WikiLeaks wil openbaren, maar werkt zelf op een geheimzinnige manier. Het wordt een soort broederschap die een bijna paranoïde geheimhouding op na houdt, aldus de schrijvers.  
Dit boek volgt niet strikt de chronologie, wat wel verfrissend is. Maar vaak voegt het niet veel toe aan wat er in de kranten en tijdschriften heeft gestaan. Dit is meer een samenvatting dan het resultaat van eigen onderzoek of ervaringen. Wel gaat verder dan alleen een biografie, al lijkt de titel dat te suggereren. Het schetst ook een beeld van de omgeving waarin Assange opereert.
De schrijvers zijn onder de indruk van de openbaarmakingen van WikiLeaks,  met name de video Collateral Murder. Die heeft het beeld van de oorlog in Irak veranderd, aldus de biografie. De beelden maken van ‘de bezetting een smerige oorlog’. Dat is overdreven. Het beeld van die oorlog was daarvoor al behoorlijk zwartgallig.
Ook hier weer de tweeslachtigheid: even verderop  concluderen de schrijvers dat de publicatie van de video ‘misschien’ het moment is waarop WikiLeaks verwordt tot een propaganda-instrument.’  
In tegenstelling tot de boeken van Domscheit-Berg, The Guardian, The New York Times en Der Spiegel hebben de schrijvers van dit boek zelf geen rol gespeeld in of bij onthullingen van WikiLeaks. Dat kan een voordeel zijn. Maar dat buiten ze niet voldoende uit.
Het geheel mondt uit in de conclusie dat Assange ‘een wandelende contradictie’ is.  Maar dit boek staat zelf vooral vol met interne contradicties. Dat overtuigt niet, als er iets is waar het de lezer van wilde overtuigen. Het wil misschien vooral informeren, wat een nobel streven is en het oordeel aan de lezer laten. Maar erg coherent is het niet, omdat er aan de ene kant veel lof wordt gezongen en aan de andere kant veel kritiek wordt geuit. Maar uit dit werk blijkt wel, misschien ten overvloede, dat heldenverering van Assange al snel op de grenzen van de redelijkheid stuit.

Waardering: 3sterren

Carsten Görig en Kathrin Nord, Julian Assange, de man die de wereld verandert (2011)

(Visited 94 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.