Toen Sharon Gesthuizen tot Kamerlid voor de SP werd beëdigd, was ze het nog niet. Dat klinkt vreemd, maar dat heeft te maken met de interne verhoudingen binnen de SP. Gesthuizen was toen ze werd verkozen medewerker van partijveteraan Agnes Kant en dat baantje ging voor haar werk als Kamerlid. Je zou denken, Kamerlid is het hoogste ambt en het openen van de post en het bijhouden van de agenda kan iemand anders ook doen. Maar zo werkte niet, zei Kant. Tot een andere SP’er Gesthuizen op het idee bracht dat ze met haar activiteiten als medewerker moest kappen.
In dit voorval zit veel van wat in Schoonheid macht en liefde regelmatig voorkomt, als het om de SP gaat. Er is een top die kan die doen wat ie wil en Gesthuizen is de goedbedoelende, maar niet zo gehaaide nieuwkomer. Maar ze ontwikkelt zich gaandeweg en gaat in de strijd tegen het partijbestuur.
Huilen
De bad guy in het verhaal van Gesthuizen is Jan Marijnissen, die met verbaal overwicht, sarcasme en een loyale club vertrouwelingen de macht uitoefent. Zeker in het begin van haar carrière wordt Gesthuizen brullend tot de orde geroepen als ze zich kritisch opstelt. Anderen overigens ook. Pijnlijk is de beschrijving van een fractievergadering waarin een medewerkster helemaal door de mangel wordt gehaald tot ze begint te huilen.
Soms doet Marijnissen het met een snauw, zo van: wat is dat voor onzin, daar interesseren onze kiezers zich niet voor. De rest van de fractie knikt.
Je vraagt je af waarom Gesthuizen geen zetelroof pleegde, zo slecht wordt ze behandeld. Dit gaat niet meer over fractiediscipline, maar over kadaverdiscipline. Er moet keihard gewerkt worden, en als ze een burn-out krijgt, vraagt Kant steeds wanneer ze weer aan het werk gaat.
Asielzoekertje
Gesthuizen beschrijft heel intens wat ze doormaakt in die jaren en dat gaat lang niet alleen over de SP. Ze beschrijft ook uitvoerig haar leven voor de SP. En dat is tamelijk dramatisch. Ze weet heel mooi het persoonlijke en het politieke te verweven. Zeker als het gaat om een doodziek asielzoekertje waar ze zich om bekommert en haar gelijktijdig zieke moeder.
Het mysterie
Dit boek is onthullend over de SP, maar laat ook een geheim in stand. Gesthuizen wordt nooit een insider van de SP en kan dus niet uit de binnenste kringen van de partij iets vertellen. Er is een kern waarin ze niet doordringt, ze hoort immers niet tot de vertrouwelingen van Jan Marijnissen. Zo komt het voor haar als een verrassing dat het partijbestuur al lang een opvolger voor Marijnissen als partijvoorzitter heeft: Ron Meyer. Is ze naïef of doet ze alsof?
In ieder geval houdt dat het mysterie in stand. Voor het boek werkt dat heel goed, het brengt een extra spanningslaag aan. Wat doet dat bestuur? Hoe werken al die machinaties achter de schermen? Hoe ver ging de steun van het bestuur voor Meyer, die uiteraard won? Waarom was de uitslag van de verkiezing van de voorzitter bij sommigen al bekend is, voordat die er officieel was? De lezer weet het niet en Gesthuizen ook niet. Of ze doet alsof.
Dit is niet het laatste woord over de SP, wel een heel mooi verslag over het leven en de politiek.
Geen reacties