Korte inhoud: Aan de hand van de dreiging van een invasie van zombies legt de schrijver hoe over internationale politiek gedacht wordt. Op een luchtige manier, maar met een serieuze ondertoon, geeft hij inzicht in de ideeën over de betrekkingen tussen landen.
Stelling van het boek: Zombies lenen zich uitstekend voor een verhaal over hoe internationale politiek werkt.
Stijl: Grappig, maar toch serieus.
Geschikt voor: Een breed publiek. Iedereen die inzicht wil krijgen in de verschillende manieren waarop over internationale politiek wil krijgen. En voor iedereen die zich afvraagt wat er gebeurt als er een zombieinvasie komt.
Waardering:
Wat gaat er gebeuren als de zombies komen? In films als Day of the Living Dead en romans als World War Z wordt dat haarfijn uitgelegd. Het menu is echter beperkt: de zombies overheersen de aarde of de mensen winnen uiteindelijk.
Maar dat is fictie, de echte wereld zit ingewikkelder in elkaar, legt hoogleraar internationale betrekkingen Daniel Drezner uit in een aanstekelijk en zeer toegankelijk boek.
Hij doet dit aan de hand van de meest wijd verbreide theorieën over internationale betrekkingen. Zo legt hij gaandeweg uit hoe die theorieën in elkaar zitten en wat ze te zeggen hebben over de wereld. We kunnen ons op die manier beter voorbereiden op de dreiging van zombies, die volgens wetenschappers niet volledig denkbeeldig is, en ook onderzoeken of de diverse theorieën bestand zijn tegen deze test van de praktijk.
Aanhangers van de ‘realistische’ school van de internationale betrekkingen zullen de dreiging van zombies niet eens zo onverwacht vinden. De realisten gaan er toch van uit de de wereld een anarchie is, in de zin dat er een geen ultieme autoriteit is. Staten, die voor hun zelfbehoud kunnen opnemen, zijn de belangrijkste actoren. Van samenwerking is niet te veel te verwachten. Iedere staat is uit op behoud van eigen macht. De komst van de zombies verandert daar weinig aan. Misschien komt er zelfs een soort machtsevenwicht en kunnen ook zombie-staten deel uit gaan maken van het machtsevenwicht..
In dit patroon gaat Drezner verder en behandelt hij onder ander de ‘liberale’, zo je wil idealistische visie op de internationale betrekkingen, die samenwerking wel als een echte mogelijkheid zien, bijvoorbeeld in de Verenigde Naties of in andere internationale organisaties. En als de dreiging van de zombies de mensheid niet tot samenwerking noopt, wat dan wel? Maar niet-regeringsgebonden organisaties zoals Zombies Rights Watch en Zombies without Borders kan het lastig maken om voortvarend tegen deze dreiging op te treden.
Daarna volgen het neo-conservatieve wereldbeeld, dat de ‘axis of evil dead’ met militaire middelen zal willen aanvallen, het constructivisme dat leert dat zombie ook maar een idee is en theorieën die in gaan op de werking van bureaucratie en binnenlandse politiek. Ironisch is daarbij dat de bureaucratie in de loop van de tijd effectiever zal optreden, terwijl het effect van de binnenlandse politieke ontwikkelingen juist de andere kant op zal gaan. Daarin zal eerst de dreiging de hoogste prioriteit krijgen, maar er zal een zekere vermoeidheid op treden.
Hoe dan ook, het is onwaarschijnlijk dat de zombies effectief en compleet bestreden worden. Maar nog minder waarschijnlijk is dat de mensen het onderspit delven, toch het thema van veel zombiefilms.
Uiteindelijk leidt dit tot een kritiek op de gangbare theorieën. Die zijn op de staat gericht, terwijl veel dreigingen niet meer afkomstig zijn van andere staten, maar terroristen, hackers en dergelijke. Theorieën zijn maar beperkt bruikbaar, waarschuwt hij.
Dit is een knap, origineel en vermakelijk boekje. Een aanrader!
Daniel W. Drezner, Theories of international politics and zombies. (2011)
Geen reacties