Zo gek is het geworden – Geert Wilders – Arthur Blok

juni 26, 2018

wildersWilders heeft gelijk. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van het boek Zo gek is het geworden van Arthur Blok over Geert Wilders en de PVV. Wilders gaat tegen de stroom in, zet misstanden rond migratie, integratie en islamitisch extremisme op de kaart, en doet dat met een feitelijke onderbouwing, stelt Blok.

Dit is een compleet, actueel en journalistiek boek over Wilders, de PVV en alle gekheid eromheen, belooft Blok. Actueel is het zeker, de laatst genoemde gebeurtenissen waren in mei 2018, terwijl het boek in juni uitkwam. Compleet is een wat lastiger criterium. Alle belangrijke gebeurtenissen staan er in, maar er mist ook wel wat. En is het journalistiek? Soms worden belangrijke journalistieke vragen niet gesteld. Bijvoorbeeld rond de vorming van het eerste kabinet-Rutte, met gedoogsteun van de PVV. Maar vooral ontbreekt een zekere journalistieke afstandelijkheid van het onderwerp, waar de auteur duidelijk door gefascineerd is. 

Positief

Al snel wordt duidelijk dat de auteur een positief oordeel heeft over Wilders. Hij is een ‘markant politiek figuur, een woordkunstenaar (..), een van de beste debaters van Den Haag, (…) een vriendelijke, intelligente en geestige man, die bovendien het hele reglement van de Tweede Kamer uit zijn hoofd kent.” Hij ‘profileert zich als de verpersoonlijking van het vrije woord.’
Dat kan op zich allemaal juist zijn, maar er missen toch wat dingen. Blok wil nog wel toegeven dat Wilders provoceert en soms zelfs mensen beledigt, maar hij vergoelijkt dat meestal. Kritiek op Wilders komt meestal van anderen, bijvoorbeeld van VVD-politicus Hans van Baalen. Het vrije woord geldt vooral voor Wilders zelf. Een klein voorbeeldje, Wilders blokkeert op Twitter tientallen kritische geesten. (echt niet alleen schelders en bedreigers.)

Blok heeft dit boek deels gebaseerd op zijn eerdere boek (met een co-auteur) over Wilders, Veel gekker kan het niet worden. (Arthur schreef ook een interessant boek over zijn achtergrond als adoptiekind.) Maar dit keer kon hij Wilders wel interviewen. De uitgever prijst het boek aan met de opmerking dat Wilders volledig meewerkte. Die medewerking onderscheidt het van veel andere publicaties over Wilders. Toch levert dat weinig wereldschokkende zaken op.  Af en toe heeft Wilders  wat zelfkritiek, zoals over de selectie van Géza Hegedüs als lijsttrekker in Rotterdam. Maar over het algemeen is Wilders tevreden over zijn eigen optreden.

Marked for death

In het boek maakt Blok heel wat opmerkingen die Wilders van harte deelt. De main stream media behandelen Wilders verkeerd, de gevestigde politieke partijen hebben geen antwoord op hem, de rechtszaken tegen hem zijn principieel verkeerd, over de islam mag je niets kritisch zeggen. Het boek Marked for Death prijst hij de hemel in. Wilders heeft letterlijk het eerste en het laatste woord in dit boek. Het is dus niet zo vreemd dat Wilders Blok ooit benaderde voor een plaats op de lijst voor de Tweede Kamer. Die zeer welwillende houding ten opzichte van Wilders zorgt er misschien ook voor dat Blok vindt dat andere partijen de PVV niet serieus nemen. Hij ziet niet dat veel punten van Wilders juist – in meerdere of mindere mate – zijn overgenomen. 

In het boek maakt Wilders nog eens duidelijk dat ‘de islam’ de kern is waar de PVV om draait. De auteur van het boek lijkt daar een beetje van weg te kijken. Hij schrijft herhaaldelijk het Wilders om ‘islamitisch extremisme’ gaat. Het onderscheid komt wel ter sprake in een interview met Daniel Pipes, een van de Amerikaanse geestverwanten van Wilders. Pipes maakt duidelijk hij op dit punt met Wilders van mening verschilt en vindt dat Wilders te ver gaat. 

Een mooie anecdote staat in het nawoord waarin Blok Theo van Gogh citeert, die op zijn beurt weer Fatima Elatik aanhaalt. Zij had gezegd: “Jullie moeten er maar wennen dat wij er zijn”. Waarop Van Gogh wilde zeggen: “jullie moeten er maar aan wennen dat júllie hier zijn.” Die twee gewenningsprocessen zijn de kern van  integratie.

Audi TT

Een terecht punt waar het boek de aandacht op vestigt zijn de bedreigingen van Wilders, die al veertien jaar zwaar beveiligd wordt. Wilders is niet vrij om te gaan en te staan waar hij wil. Hij vertelt dat hij vooral het rijden in zijn Audi TT mist.
Aan het einde van het boek vraagt Blok zich af op Wilders’ manier van politiek bedrijven gaat helpen om de door hem aangekaarte problemen op te lossen. Bloks antwoord: de PVV zal nog groter moeten worden. En hij verwacht dat dit gaat gebeuren.
Wilders en zijn aanhang kunnen blij zijn met dit boek. Anderen hadden waarschijnlijk op iets meer kritische distantie gehoopt.

(Visited 1.195 times, 3 visits today)
Samenvatting
Review Date
Boektitel
Zo gek is het geworden - Geert Wilders van eenmansfractie tot brede volksbeweging - Arthur Blok - Just publishers
Waardering
31star1star1stargraygray

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.