No easy day – Mark Owen

september 16, 2012

9200000007576325Korte inhoud: Een verslag uit de eerste hand over de actie waarbij Al Qiadaleider Osama bin Laden werd gedood, beschreven door een van de leden van Seal Team Six. Hij schreef het boek zonder toestemming van het Pentagon en wijkt hier en daar af van de officiële versie.
Stelling van het boek: De actie tegen Osama bin Laden was niet bijzonder, maar toch ook wel.
Stijl: Ooggetuigenverslag, grotendeels chronologisch.
Geschikt voor: iedereen die meer wil weten over de actie tegen Osama Bin Laden en de werkwijze van de Navy Seals.

Aan publiciteit geen gebrek voor het boek van Mark Owen, ex-lid van Seal Team Six. Zijn echte naam, Matt Bissonnete, is bekend geworden en het Pentagon overweegt stappen tegen hem te ondernemen.

Ook de meest brisante nieuwtjes uit het boek werden al snel bekend. Osama bin Laden werd neergeschoten toen hij zijn hoofd om de hoek van zijn slaapkamerdeur stak, en dus niet in de slaapkamer. Het wijst erop dat Bin Laden niet veel kans had om te overleven. Een jurist zegt tijdens de voorbereiding op de actie tegen de Seals dat ze hem niet moeten aanvallen als hij naakt met zijn handen omhoog staat. De lat lag dus nogal hoog.

Op het eerste gezicht staan er geen grote geheimen in het boek. Dat staat zelfs expliciet zo in de inleiding, die bijna leest als een juridische disclaimer. Maar het blijft opmerkelijk dat een ex-lid van een eenheid waar anderhalf jaar geleden bijna niemand van gehoord had, zo snel na een historische actie zo uitgebreid zijn verhaal doet. Maar als Obama en alle andere politici en hooggeplaatste functionarissen daar over mogen praten, waarom wij, diegenen die het vuile werk opknapten, niet? Daar zit wat in, al zeggen Obama en die anderen ook niet alles.

Maar is het ook een goed boek?

Dat ligt er een beetje aan wat je ervan verwacht. Owen (en zijn medeschrijver Kevin Maurer) blijven dicht bij de gebeurtenissen. Reflectie of analyse vinden we hier niet, wel een nauwgezet verslag van wat Owen en zijn kameraden deden. Soms zijn het erg veel details.

De sterke kant van dit verslag is dat het een actie beschrijft van binnenuit die ons redelijk scherp op het netvlies staat. Daar zijn bloedstollende momenten bij, maar ook merkwaardige details. Wie had verwacht dat de militairen in de helikopter op weg naar de missie in Abottabad even een dutje deden? Net zoals de forens op weg naar zijn kantoorbaan.

Maar dat is ook een beetje het nadeel. Veel zaken zijn al bekend, zelfs details zoals de Seal die naast het lijk van Bin Laden gaat liggen, om te kijken of zijn lengte overeen komt met de gegevens waar de Amerikanen over beschikken.

Zeker zo spannend zijn de hoofdstukken over de acties van de Seals op andere plekken, in de provincie Kunar in Afghanistan, met de beruchte Korengalvallei,  en tegen Somalische piraten.

Wat misschien niet iedeeen weet is dat acties als die tegen Bin Laden voor Seals en andere special forces min of meer routine zijn geworden, zowel in Irak als in Afghanistan. Met helikopter of ander vervoermiddel naar of in de buurt van een vermoedde leider van opstandelingen of terroristen gaan, met het gebruik van verrassing en zeer goed getrainde militairen de doelwitten ‘uitschakelen’ en weer wegwezen, het is honderden keren gedaan. Dat maakte het voor president Barack Obama mogelijk hier min of meer op te vertrouwen. Het ging nog bijna mis, omdat een van de helikopters neerstortte. Gelukkig voor de Amerikanen wisten de piloten het toestel veilig neer te zetten. In zekere zin is het succes van de actie dus afhankelijk geweest van de ervaring van deze helikopterpiloten en misschien wel een beetje geluk.

 

(Visited 412 times, 1 visits today)
Samenvatting
Review Date
Boektitel
No Easy Day - Mark Owen
Waardering
31star1star1stargraygray

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.