Een kleine geschiedenis van de waarheid – Julian Baggini

maart 12, 2019

waarheid

Sommige mensen kunnen ingewikkelde problemen op een eenvoudige manier uitleggen. Als ze dat doen zonder te simplistisch te worden, is dat een prestatie van formaat. Filosoof Julian Baggini lukt dat in dit dunne boekje over ‘de waarheid.’ Hij legt op luchtige toon zijn visie uit en geeft zelfs tips over hoe met de waarheid om te gaan.

Baggini maakt de grote, onontkoombare waarheid kleiner door die op te delen in tien vormen. Er is niet een waarheid, er zijn ‘eeuwige waarheden’, ‘gezaghebbende waarheden’, ‘empirische waarheden’ en zo verder. Alleen al die aanpak zorgt uiteraard voor een relativering. Er is niet een absolute waarheid die op al die manieren waar is. We pakken de werkelijkheid en onze belevingswereld in met allerlei waarheden, die op verschillende niveaus iets zeggen.
We moeten van iedere waarheid zijn plaats weten, dan komt het wel goed, is de boodschap van Baggini.

Sneeuw is wit

Dit is geen inleiding in de filosofische inzichten in de waarheid, hoewel er verschillende filosofen voorbij komen. Zo citeert hij een van de bekende uitspraken over waarheid van Alfred Tarski: ‘sneeuw is wit’ is waar als en alleen als sneeuw wit is. De claim van de waarheid is een claim over een uitspraak. Maar hij gaat niet in op de moderne academisch-filosofische inzichten over waarheid. Wel is duidelijk uit Baggini’s benadering dat hij het idee van een algehele waarheid verwerpt.

Baggini blijft veel dichter bij de actualiteit. De religieuze waarheid zegt niet hetzelfde over de wereld als de empirische waarheid. Daarom is het onzinnig om te beweren dat de Bijbel wetenschappelijk niet klopt, of te beweren dat wat in de Bijbel staat rechtstreeks iets zegt over de werkelijkheid.

1 + 1 is niet altijd 2

Die empirische waarheid van de wetenschap moet weer altijd een mate van onzekerheid accepteren. De logische waarheid van 1 + 1 = 2 is alleen altijd waar in de abstracte wereld van getallen. Daarbuiten kan het samenvoegen van twee gelijksoortige elementen leiden tot samensmelting, explosies of weer iets anders.

Baggini legt uit waarom we wel moeten naar luisteren naar experts. Dat is tegenstelling tot de Britse politicus Michael Gove die zei dat iedereen de experts zat was. Maar voor je luistert naar een expert, moet je een paar vragen stellen. Is er wel iets zinnigs te vertellen over het gebied waar de expert iets over zegt? En naar wat voor soort en welke expert moet je dan luisteren? Ook de rede heeft een rol in de zoektocht, maar ook die mag en kan niet altijd de hoofdrol spelen.

Nepnieuws

Als we die verschillende waarheden goed onderscheiden, dan zijn ongelukken die tot nepnieuws en desinformatie leiden uit te bannen. We moeten niet spreken over ‘De Waarheid’ met hoofdletter. (Dat was overigens wel de titel van een communistisch dagblad’.) De waarheid is meer een tuin, schrijft Baggini, met bijna permanente onderdelen, maar ook met delen die opkomen, verwelken en vergaan. Hij heeft wat meer vertrouwen dan de wat sceptische René ten Bos in zijn boek Het volk in de grot.

Het is natuurlijk de vraag of iedereen dergelijke ‘epistemische deugden’ kan en wil hanteren. (Af en toe staat er een lastig woord in dit boek: epistemisch = wat betrekking heeft op kennis, of te wel kan je weten) Maar met een beetje gezond nadenken kom je al een eind. Of is dat tegenwoordig al te optimistisch?

 

(Visited 454 times, 1 visits today)
Samenvatting
Review Date
Boektitel
Een kleine geschiedenis van de waarheid - Julian Baggini - Klement
Waardering
41star1star1star1stargray

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.