De Nederlands-Indische geschiedenis in meer dan 100 verhalen – Harm Stevens

mei 25, 2006

Bloemlezing van ooggetuigenverslagen van de Indische geschiedenis vanaf 1811. Wordt een beetje overheerst door verhalen over en van militairen, die op zich wel indrukwekkend zijn.

Mensen die vinden dat Nederland een militaire traditie ontbeert, moeten maar eens lezen over de search-en-destroy missies die Nederlandse marechaussees uitvoerden (en die een late echo vonden in het optreden van Gonsalves ‘Gunsalvo’ die de orde moest bewaken op Nieuw-Guinea.)

(Visited 76 times, 1 visits today)

2 reacties

 • daan hellings oktober 27, 2008op11:07 am

  nederlandse-indische geschiedenis
  het is te kort

 • luckybee januari 4, 2009op3:09 am

  Jan Pieter zn Coen heeft twee Jihad oorlogen gewonnen.
  1*tegen de sultan van Mataram, dat het Fort Batavia, vernietigen wilde.Door handige commando’s tegen de logistische depots van de sultan te vernietigen aan de noord kust van Java, in Krawang Chirebon en andere depots aan tevallen, met de behulp van de houten VOC zeilschepen,moesten de millioen jihad armee van de sultan verhongerd de terug weg naar Mataram terug leggen.De immago van de sultan aan gruzelementen, verandert het Mataram rijk in tweeen namelijk sultanaat Solo (Surakarta) en Jogja;natuurlijk met de hulp van de Compagnij. wij waren toen nog geen kolloniale macht.
  2* De sultan van Banda eilanden rebelleert tegen de monopolie politiek van Jan Pieter zn Coen, dat alleen over de note muskaat beschikken willen en ze niet met de Spanjaarden wil delen;Wij zijn met ze in oorlog.De sultan begon een Jihad oorlog, tegen de compagnij, dat eerst vele dode Nederlanders heeft opgeleverd.Jan Pieterzn Coen behoud zijn koele hoofd, en stuurt een kleine leger van Samoerais uit het eiland decima.Jihad oorlog geslagen, en voorbij. Wraak was in die tijd nog heel normaal. Wie wind zaait moet niet verwonderd zijn als ze storm oogst.
  Jan Pieter zn Coen is geen vuil zo as dat zommige linkse geschiedsschrijvers beweren, maar een held, wacht maar todat wij hier een jihad oorlog beleven dan zullen julie anders gaan denken stelletje linkse gedroggeerde idioten.Zo lang je geen moslim geworden bent ben je nog steeds de vijanden van Allah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.