The Art of War – Sun Tzu

mei 25, 2006

De klassieker over oorlog en tegenwoordig gebruikt als leidraad voor iedere mogelijke strategie. Het blijft een beetje lastig om dit boek te beoordelen. Zijn het gemeenplaatsen die zo vaag zijn dat ze voor iedere situatie toepasselijk zijn, of zijn het eeuwige waarheden die voor altijd zijn vastgelegd? Waarschijnlijk staan deze dingen dicht bij elkaar en gaat het er om wat je ermee doet.

Toch is het een zeer interessant boek. De hoofdlijnen zijn dat een oorlog het best gewonnen kan worden zonder te vechten, dat inlichtingen buitengewoon belangrijk zijn en dat de omstandigheden van terrein en dergelijke optimaal gebruikt moeten worden. Misleiding is een belangrijke tactiek, vermijd strijd die je verliest, manipuleer net zo lang tot volledige leegte met volledige volheid kan worden bestreden – stenen op eieren.

Op deze strategie kan eindeloos gevarieerd worden, ook al zijn er maar twee basismogelijkheden – de orthodoxe frontale aanval en de onorthodoxe verrassingsaanval. Het is geschreven om makkelijk te herinneren, zoals de classificatie van de vijf soorten spionnen – lokale, insiders, dode, levende en dubbelspionnen.

Deze uitgave bevat allerlei commentaren, die het op zich niet echt overzichtelijk maken.

Waardering –

Sun Tzu – The art of war. Complete texts and commentaries. The art of war, mastering the art of war, the silver sparrow art of war.
Translated by Thomas Cleary

(Visited 780 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.