De nieuwe jakhalzen – Simon Reeve

mei 25, 2006

Reeve begon met dit boek na de eerste aanslag op het World Trade Center, in februari 1993. Dat verscheen in 1999. Na 11 septemer heeft een tweede editie gemaakt, uitgebreid met hoofdstukken over Bin Laden en Al Qaida. Dat leidt toch tot een wat onevenwichtig werk.

Over Yousef, de bedenker van de eerste aanslag is hij zeer uitgebreid. In vergelijking met zijn betekenis komt Bin Laden er dan wat onderbedeeld vanaf. Want Yousef had dan wel het plan de torens in te laten storten, Bin Laden slaagde daar in.

Over de aanslag en de directe rol van Bin Laden biedt het boek weinig. Daarvoor is het waarschijnlijk te kort na de aanslagen verschenen. De strijd in Afghanistan staat er zelfs niet in. Ook zijn indeling van de islamitische terreurorganisaties in clubs die gesteund worden door Iran, de ‘Aghaanse Arabieren’ en de rest komt nogal grof over.

Afgaande op de beschrijving van Yousef is er ook een grote verschuiving opgetreden in de aard van het terrorisme. Yousef wordt meer als een psychopaat dan als een politiek of religieus bevlogen terrorist beschreven. Bij Bin Laden neemt de ideologie een veel belangrijker plaats in.Het bevat een uitgebreide beschrijving van de speurtocht naar Yousef, die nogal amateuristisch optrad. Uiteindelijk werd hij verraden door een compagnon.

Waardering:

Simon Reeve – De nieuwe jakhalzen. Osama bin Laden, Ramzi Yousef en de toekomst van het terrorisme

(Visited 131 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.