Ver van mijn bed – Antoinette Vlieger

mei 17, 2013

vlieger-ver-van-mijn-bed-187x300Korte inhoud: Een Nederlandse wetenschapper doet in het Midden-Oosten en Indonesië onderzoek naar de uitbuiting van dienstmeisjes. Dit is de chick-lit versie van het proefschrift van Antoinette Vlieger. Het gaat vooral over seks en die lastige zoektocht naar ‘de ware’, de man die niet bedriegt. We komen zeker zoveel over Antoinette te weten als over de dienstmeisjes.

Stelling van het boek: Dienstmeisjes in het Midden-Oosten hebben het zwaar, maar de mogelijkheden van buitenstaanders om daar verandering in te brengen zijn beperkt.

Stijl: Chick lit, met een beetje sociale wetenschappen.
Geschikt voor: liefhebbers van pulp non-fiction, het Midden-Oosten en dienstmeisjes.

Toen Antoinette Vlieger in december 2011 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam trok ze de aandacht door in een abaja, een islamitisch gewaad, te verschijnen. Dik een jaar later is er een nieuwe stunt: ze maakte van haar proefschrift een met seks doorspekt chick-lit verhaal, over een struise, soms wat naïeve blondine die naar het Midden-Oosten trekt om daar onderzoek te doen naar dienstmeisjes uit het Verre Oosten.

Dit is het gefictionaliseerde verslag van haar onderzoek, maar ‘het meeste is waargebeurd,’ schrijft Vlieger in het nawoord. Alleen heeft ze haar bronnen moet beschermen en daarom zijn sommige dingen net anders opgeschreven dan ze in werkelijkheid plaats vonden.

Het is een zeer levendig en ook humoristisch geheel geworden, al is het ernstige thema de uitbuiting van dienstmeisjes. Tijdens haar onderzoek is er genoeg tijd voor feestjes, groots aangeklede huwelijken, tochten in de woestijn met de elite in Dubai en zelfs in Saoedi-Arabië. Ze schetst de diversiteit van het Arabische leven, compleet met alle hypocrisie die daarbij hoort.

Het uiterlijk zo strenge Saoedi-Arabië gaat daarbij nog een stapje verder dan het ook wel schizofrene Dubai. Achter de facade van vroomheid gebeurt uiteraard een hoop dat Allah niet goedkeurt, maar ja, er is altijd wel een drogreden om het toch te doen.

De dienstmeisjes komen er in het boek een beetje beroerd vanaf, net als in de werkelijkheid. Ze hebben geen hoofdrol in het geheel, ze blijven ook in dit boek objecten.

Hier draait het om de avonturen van Vlieger, met haar vriendinnen en vooral haar vriendjes, die hitsig om haar heen draaien. Maar door alle verhalen over verkrachte dienstmeisjes, neemt haar vertrouwen in de mannen af.

De wetenschap heeft Vlieger er slim doorheen gemengd, met intellectuele dialogen over het pre-Romeinse concept van slavernij en ‘het gedachtegoed van Rorty’. Maar dan gaat het toch al snel weer over naar de volgende party of mailwisseling met een minnaar.
Nu is het wachten op het stripboek of de verfilming!

 

 

(Visited 315 times, 1 visits today)
Samenvatting
Review Date
Boektitel
Ver van mijn bed - Antoinette Vlieger
Waardering
41star1star1star1stargray

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.