2083 – Anders Behring Breivik

juli 25, 2011

2083Een document van 1500 pagina's van Anders Breivik moet uitleg geven over de motieven achter het bloedbad in Oslo, aangericht door de man die zichzelf afschildert als een kruisvaarder ter verdediging van Europa.
In 2083, een Europese onafhankelijkheidsverklaring geeft Anders Behring Breivik zijn politieke ideeën weer en doet hij uitgebreid en huiveringwekkend verslag van de voorbereiding op de terreurdaden van vrijdag. Een video van een minuut of twaalf vat de belangrijkste punten samen.

De aanslagen van vrijdag leken als voornaamste doel te hebben zijn ideeën onder de aandacht te brengen en zo een nieuwe golf van terreur te verspreiden.

Volgens Breivik vormen 'culturele marxisten, suïcidale humanisten en kapitalistische globalisten' een 'multiculturele alliantie'. Deze beheerst de media, de politiek, het onderwijs en andere sectoren.
Na de Tweede Wereldoorlog heeft dit bondgenootschap gezorgd voor een transformatie van Europa, waardoor het continent onherkenbaar is veranderd.

Massa-immigratie, en dan met name 'islamitische kolonisatie', is daar een belangrijk onderdeel van. 'Multiculturalisme is de belangrijkste oorzaak van de voortgaande islamisering van Europa, die heeft geleid tot de islamitische kolonisatie van Europa door demografische oorlogsvoering.' Dat leidt tot een 'culturele genocide' op de oorspronkelijke bevolking.
Maar de 'culturele conservatieven', waar hij zich toe rekent, zullen terugslaan. Op democratische wijze is dat niet mogelijk. Doordat de voorstanders van de multiculturele samenleving zo veel invloed hebben, wordt nationalistisch of cultureel conservatief verzet in de kiem gesmoord, geridiculiseerd of gecriminaliseerd, vindt Breivik.

In feite is er volgens hem al sinds 1999 een Europese burgeroorlog gaande. In dat jaar werd Servië, een land dat veel aandacht krijgt in zijn boek, gedwongen de aanspraak op Kosovo op te geven na een internationale interventie.
'Gewapende strijd lijkt op dit moment futiel, maar het is de enige mogelijkheid om een stap voorwaarts te zetten,' schrijft Breivik. De culturele conservatieven zullen overwinnen, al zal dat mogelijk meer dan zeventig jaar duren. Maar in 2083 op zijn laatst, vierhonderd jaar nadat de Turken bij Wenen werden verslagen, zal het nationalisme overwinnen.

De 'verraders', zoals politici en journalisten, 'zullen de ultieme prijs betalen voor hun oorlogsmisdaden.' Elders in het geschrift nuanceert hij dat en geeft hij de 'verraders' de mogelijkheid tot inkeer te komen. Als ze dat niet doen, zullen 'duizenden' omkomen.

Dat bij de strijd ook een 'beperkt aantal burgers' omkomt, is acceptabel. Biologische en chemische wapens kunnen worden gebruikt, maar nucleaire wapens van meer dan 0,2 kiloton niet. Dat zou tot te veel burgerdoden leiden. Wapens tot 0,2 kiloton zijn echter 'ideaal' om samenscholingen van 'verraders' tevernietigen. Bij de verwerving van massavernietigingswapens kan zelfs worden samengewerkt met Al Qaida. De doelen van de 'cultureel conservatieven' en de islamitische extremisten komen zelfs tot op zekere hoogte overeen. 'Zij willen hun landen in het Midden-Oosten beheersen en wij willen onze landen in West-Europa beheersen.'
Moslims moeten in principe naar hun landen van herkomst worden gedeporteerd, maar kunnen in Europa blijven als ze zich tot het christendom bekeren, niet meer dan twee kinderen krijgen en aan nog een hele reeks andere voorwaarden voldoen.

Breivik beschrijft uitgebreid zijn eigen drijfveren en achtergrond. In 2002 heeft hij zijn vertrouwen in democratische veranderingen verloren. Hij schrijft dat hij zich aansluit bij de 'Tempelridders' tijdens een ceremonie in Londen. Daar zijn nog acht andere ingewijden. De Tempelridders zijn een orde die zichzelf uitroept tot de verdedigers van Europa. De 'rechter-ridders' zijn rechter, aanklager en beul ineen.
Breivik beweert jaren aan het boek te hebben gewerkt, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van bijdragen van 'broeders en zusters' uit verschillende landen, waaronder Nederland.

Hij heeft veel nagedacht over de mogelijkheden om zijn ideeën te verspreiden. Zijn 'Plan A' is drie miljoen euro te verzamelen om een Europese organisatie op te zetten en het boekwerk te verspreiden. Dat lukt niet, dus moet een andere manier worden gevonden om het 'in de markt'´te zetten. En dat zijn de aanslagen van vrijdag geworden.
Zo is het boek van Breivik dus vele dingen ineen: een politieke analyse, een rechtvaardiging en uiteenzetting van zijn eigen daden, een handleiding voor aanslagen en een toekomstvoorspelling.

Het bevat veel ingrediënten die ook voorkomen in andere werken waarin voorstanders van extreme ideologieën zich verdedigen: de claim de absolute waarheid te kennen, het afschilderen van de eigen groep als slachtoffer, de verbeelding van zichzelf als eenzame strijder die een (nu nog passieve) meerderheid vertegenwoordigt, de rechtvaardiging van extreem geweld.
Zijn politieke analyse is in extreme termen vervat, maar wijkt in de kern niet veel af van opvattingen die op veel internetfora, zoals die van De Telegraaf en Elsevier, te vinden zijn en die ook horen bij het standaardrepertoire van populistisch rechts, inclusief de PVV. Ook daar wordt gesproken over een linkse, multiculturele elite die onder één hoedje speelt met moslims en daarmee de eigenheid van Nederland bedreigt.

Wilders twitterde eerder dit jaar naar aanleiding van een jubileum van de PvdA: 'Gefeliciteerd Job met de 65e verjaardag van de PvdArabieren. Jullie gaven NL massa-immigratie en importeerden velen kanslozen en criminelen.' Ook zijn er diverse boeken verschenen over de vermoede, komende islamitische dominantie in Europa, in deze kringen aangeduid als Eurabia .
De ideeën van Breivik komen dus niet uit de lucht vallen, maar hij trekt er een gewelddadige conclusie uit.

Zijn 'Onafhankelijkheidsverklaring' is het werk van iemand met een obsessie. Breivik voorzag dat hij afgeschilderd zou worden als een gestoorde eenling. 'Dat is de gebruikelijkste strategie om politieke dissidenten te bestrijden.'
In zijn werk schetst hij een gedegen voorbereiding, een werk van jaren. Hij werd gedreven door een politieke motivatie. Hij kampte naar eigen zeggen niet met een persoonlijk probleem, zoals gangbaar is bij schutters die willekeurige slachtoffers maken, onlangs nog bij het schietdrama in Alphen aan den Rijn. Dit soort daders pleegt vaak zelfmoord. Breivik wilde juist blijven leven om zijn boodschap verder te verkondigen. 'Arrestatie is het begin van de propagandafase,' aldus Breivik.

 

Dit artikel verscheen op 25 juli 2011 in het Parool.

 

Anders Behring Breivik, 2083. A declaration of European independence (2011)

(Visited 1.287 times, 6 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.