Seal Team Six

augustus 8, 2011

seal6.jpgGeheimzinnigheid omringt Seal Team Six, de elite-eenheid van de Amerikaanse marine die Osama Bin Laden doodde. Zelfs binnen de Seals wordt over Team Six amper gesproken. Toch heeft een van de voormalige leden er een boek over geschreven. De wat ongepolijste autobiografie geeft een boeidende indruk van Team Six, al ligt zijn actieve betrokkenheid al meer dan vijftien jaar in het verleden.
Bij speciale eenheden gaat het in hoofdzaak om twee dingen: selectie en training. Je komt niet zo maar de Sea, Air en Land specialisten van de marine en zeker de eerste tijd blijft een periode van testen. Wie niet voldoet, kan vertrekken. En wie het niet volhoudt, kan een bel luiden om bekend te maken dat hij opgeeft. Wasdin beschrijft uitgebreid wat een Seal in opleiding allemaal moet kunnen en moet doorstaan: hardlopen, duiken, parachutespringen, schieten en dat in de meest extreme vormen en onder de zwaarste omstandigheden.

 

Dit is een boek vol actie, met sterke staaltjes en heftige strijd. Maar het is ook erg persoonlijk. Een van de interessantste hoofdstukken behandelt de jeugd van Wasdin. Zijn stiefvader mishandelde hem op echt hardhandige wijze. Maar zoals Wasdin het vertelt, was het best wel nuttig. Hij leerde met pijn omgaan en op kleine details letten. Hij werd een overlever.

Hij ging het leger in om een simpele reden: geld.

Wasdin voert een aantal missies uit in Irak tijdens operatie Desert Storm. Daarna wordt hij opgenomen bij Seal Team Six, de overtreffende trap is van de ‘gewone’ Seals, waarvan er zo’n 2500 zijn. De leden van dit team worden bijgesteld aan meer en heftiger gevaar, er hogere eisen aan hun vaardigheden gesteld. Ze worden ook voorzien van de beste wapens en apparatuur, iets waar Wasdin nog van kan genieten.

Zijn eerste opdracht als lid van Team Six is de Somalische krijgsheer Mohammed Farah Aidid gevangen nemen of op een andere manier uitschakelen. Met een aantal collega’s betrekt hij een safe house in Mogadishu, van waaruit ze Aidid proberen op te sporen. Toch nog vrij onverwacht worden ze gevraagd om mee te doen aan een grootschalige actie: er is betrouwbare informatie over de lokatie van Aidid.

Het leidt tot wat bekend is geworden als Black Hawk Down, het fiasco van het militair ingrijpen van de Verenigde Staten in Somalië. Het is een verhaal met een opmerkelijke actualiteit, gezien de gebeurtenissen in Somalië. De straten van Mogadishu zijn nog steeds het toneel van gevechten tussen internationale troepen en milities. Maar de Amerikanen wagen zich er niet meer.

In Black Hawk Down is het verhaal over die slag vollediger beschreven, maar de persoonlijke versie van Wasdin, die de actie ternauwernood overleeft, is een bloedstollende aanvulling. Bijna alles ging mis wat mis kon gaan. En dat lag niet aan de voorbereiding van Seal Team Six.

Waardering: 3half-sterren

Howard Wasdin en Stephen Templin, Seal Team Six. Het inside verhaal van het Navy Seal’s eliteteam dat Osama bin Laden uitschakelde. (2011)

(Visited 385 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.