2015, de beste boeken van het jaar

december 19, 2015

De beste boeken van het afgelopen jaar:

Het seculiere experiment van Hans Boutellier: een evaluatie van de secularisering van Nederland, een ingrijpende, maar toch niet zo revolutionaire verandering.

Sapiens, Yuval Noah Hariri, de geschiedenis van de mens, een slim dier dat de hele wereld naar zijn hand probeert te zetten.

Isis, Inside the Army of Terror, Michael Weiss, Hassan Hassan, het beste boek over de Islamitische Staat, met veel achtergrondinformatie. 

Islam and the future of tolerance, Majid Nawaaz en Sam Harris, een opmerkelijke dialoog over de rol van de islam. (bespreking volgt)

En twee eervolle vermeldingen:

Oorlog en Kermis van Olaf Koens, Een stukje pure verslaglegging van de voormalig Rusland-correspondent van de Volkskrant. Koens laat zien, hij heeft niet de neiging te duiden. Hij blijft ver weg van het Kremlin en zeker van de Kremlinologie, maar gaat de uithoeken van het land af, laat monniken, gevangenisbewaarders, strijders, drugsgebruikers en demonstranten aan het woord. 

En: De kraak van het Slotervaartziekenhuis van mijn voormalige collega Bas Soetenhorst, samen met Jeroen Wester van NRC Handelsblad. Een boek over een ziekenhuis? Ja. Maar dit is het verhaal over ontsporend idealisme en de verleiding van de marktwerking. Het uit socialistische idealen opgerichte Slotervaart was het eerste dat aan een private partij werd verkocht. Het kwam in handen van het onwaarschijnlijke koppel Jan Schram en Aysel Erbudak. Een verbijsterende reeks schandalen, misstanden en ontsporingen volgden. 

 

 

(Visited 82 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.