Ghost fleet; A novel of the next World War, P.W. Singer en August Cole

september 27, 2015

635700664602679881-Ghost-FleetKorte inhoud: In de nabije toekomst breekt de Derde Wereldoorlog uit, een strijd tussen de bondgenoten China en Rusland tegen de Verenigde Staten. Het gevecht wordt in de ruimte, in de lucht en op zee uitgevochten. Een snel geschreven roman die ook al speelt die in de toekomst op grote delen zeer realitisch is.
Stelling van het boek: Een Derde Wereldoorlog is mogelijk.
Stijl: Thriller.
Geschikt voor: Studenten van internationale betrekkingen, science fiction liefhebbers, toekomstdenkers.

Bijna geen enkele roman heeft voetnoten. Ghost fleet, een roman over een oorlog tussen Amerika, China en Rusland die in de nabije toekomst wordt uitgevochten, heeft er vierhonderd, die verwijzen naar websites over actuele en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van militaire en andere zaken. Ook in de tekst zelf is er ruimschoots aandacht voor wat bestaande en nog te ontwikkelen wapensystemen kunnen. 

Dit boek is dan ook geschreven door twee experts op het gebied van de toekomst van oorlogvoering. Ze schreven non-fictie, maar daarmee bereikten ze slechts een beperkt publiek, zo was hun ervaring. Met een spannend verhaal hopen ze nu zelfs hoge militairen makkelijker te bereiken. Gezien de aandacht die dit boek in Amerikaanse media krijgt, lukt dat aardig. Het boek bevat voor de Amerikanen verontrustende én geruststellende boodschappen. Verontrustend omdat de Amerikanen worden verrast door een aanval van de Chinezen die niet meer accepteren dat ze worden ‘ingesloten’ door Amerika en zijn bondgenoten; geruststellend omdat de Amerikanen uiteindelijk terugvechten.
Het strijdtoneel is vooral de Stille Oceaan, maar de oorlog begint in de ruimte, met een onverwachte Chinese aanval op Amerikaanse satellieten. De Amerikanen worden verblind en krijgen met zware tegenslagen te maken, in een bijna letterlijke herhaling van Pearl Harbor.
We maken dat mee door de ogen van Chinese officieren, een Russische spion, Amerikaanse guerrillastrijders en een vader en zoon die bij de Amerikaanse marine werken. Een van de hoofdpersonen is eigenlijk de Zumwalt, een Amerikaans oorlogsschip voorzien van allerlei futuristische snufjes. En er zijn bijrollen voor tal van drones en robots die branden blussen en luchtgevechten voeren.
Als roman zal dit boek misschien niet direct een prestigieuze prijs binnenslepen. Maar de roman is hier een middel, niet een doel op zich. De belangrijkste boodschap is dat een oorlog tussen grootmachten niet meer onmogelijk is. En dat de VS daar onvoldoende op voorbereid is, zeker gezien de verwevenheid van de Amerikaanse en de Chinese economie, die in Ghost fleet soms heel nadelig uitpakt.
Dit boek is vooral een waarschuwingsschot, en daarin akelig overtuigend.

Deze recensie verscheen oorspronkelijk op 20 augustus 2015 in Het Parool.

 

(Visited 640 times, 1 visits today)
Samenvatting
Review Date
Boektitel
Ghost Fleet, P.W. Singer en August Cole
Waardering
41star1star1star1stargray

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.