The First Day on the Somme – Martin Middlebrook

mei 14, 2006

Heruitgave van een bekend werk uit 1971 over de eerste dag van de Britse aanval op de Duitse stellingen bij de Somme, 1 juli 1916. Die dag werden 60.000 Britten het slachtoffer. Middlebrook neemt tien mannen uit verschillende divisies als leidraad voor zijn boek. Maar dat werkt niet zo goed omdat er ook veel andere mensen in voorkomen. Het is soms nogal moeilijk te volgen wie waar is.

De schrijver oordeelt in feite vrij mild over de aanval en de Britse militairen die er leiding aan gaven. De Britten moesten wel aanvallen, om de druk op de Duitsers te verlichten. Wat betreft de locatie was er niet veel keuze. Wel heeft hij kritiek op de uitvoering. Door de barrage te lang van te voren te stoppen en de troepen niet eerder uit de loopgraven te laten komen, werden de aanvallers blootgesteld aan het vernietigende vuur van de Duitse machinegeweren. Een beetje aangedikt, schrijft Middlebrook dat de slag beslist werd in de korte tijd tussen het stoppen van de artilleriebeschietingen en de Britse infanterieaanval. Ook verzuimde de Britten de beperkte successen, met name in het zuiden, uit te buiten.

Wat opvalt in vergelijking met de huidige oorlogvoering door het westen, is de grootschaligheid en het grote aantal troepen. Veel meer divisies dan bijvoorbeeld de aanval op Irak in 2003. Ook de starheid van de militaire organisatie, gedeeltelijk veroorzaakt door de gebrekkige communicatie, is opvallend. Juist daar waar de militaire leiding was afgeweken van de richtlijnen van hogerhand, werden successen geboekt.

Het boek is nogal Anglocentrisch, maar dat is voorstelbaar. De Britten waren de aanvaller en leden de grootste verliezen. Ter compensatie heeft de auteur ook met Duitsers gesproken, dus het is niet volstrekt eenzijdig.
Opvallend feit dat in een voetnoot staat weggemoffeld: in de BEF werd iedere vijf dagen een soldaat geëxecuteerd. Over vier jaar oorlog is dat bijna driehonderd executies, vooral voor lafheid en desertie.

Martin Middlebrook,The First Day on the Somme
Londen, 2001 (oorspr. 1971)

Waardering:

(Visited 138 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.