My war

juli 29, 2007

colby_buzzellColby Buzzell is al een jaar of vijfentwintig als hij dienst neemt in het Amerikaanse leger. Hij wordt machinegunner op een Stryker pantserwagen en komt terecht in Mosoel, Irak. Op een gegeven moment begint hij een weblog. Dat vormde de basis van dit boek. 
Buzzell wijkt af van de gemiddelde Amerikaanse soldaat, maar niet zoveel dat hij buiten de groep valt. Hij is een goed soldaat, maar ook in staat om met enige afstand te beschouwen wat er gebeurt.
Dit is het verslag uit de eerste hand van een Amerikaanse soldaat die zonder veel opleiding of verwachtingen in een zeer gevaarlijke situatie en een onoverzichtelijke oorlog terecht komt. Hij beschrijft zeer direct en zonder eerbied het leven in het Amerikaanse leger. Hij houdt er een prettig macaber gevoel voor humor op na. Als hem gevraagd wordt een afscheidsbrief te schrijven volstaat hij voor zijn ouders met de zinnen ‘I should have gone to college instead’. Zijn muziekkeuze is uitstekend: punk en metal. De titel van zijn blog is een song van Black Flag. Met Slayer en Metallica op zijn Ipod zit hij in de pantserwagen.

Over dat blog worden de autoriteiten in toenemende mate nerveus, vooral als een krant er aandacht aan besteed en het aantal bezoekers sterk toeneemt. Ze zitten ermee in hun maag, omdat de ongecensureerde verslagen hun niet goed uitkomen, maar ze durven er ook niet direct een verbod over uit te vaardigen.
De soldaten zijn niet geïnteresseerd in het verhaal achter de oorlog. Het enige waar het ze om gaat is overleven en dat op een zo prettig mogelijke manier.
De enige Irakezen die ze spreken zijn de handelaren en dienstverleners op de basis. En die doen dat niet zonder risico. Regelmatig worden deze ‘collaborateurs’ of hun familieleden gedood.
In Mosoel wordt keihard gevochten met opstandelingen. Vaak wordt de basis met mortieren beschoten. Bij een van de zwaarste gevechten wordt de moskee als strijdtoneel gebruikt. Buzzel is na afloop verbaasd dat het gebouw er nog staat.
Een direct en zeer levendig ooggetuigenverslag van de strijd in Irak dat de hopeloosheid van die oorlog benadrukt.

Waardering: 4sterren

Colby Buzzell, My War. Killing time in Iraq

 Zijn blog

(Visited 125 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.