Blood’s a rover – James Ellroy

mei 10, 2010

bloods-a-roverIn zijn kenmerkende telegramstijl vol slang en verzonnen woorden raast misdaadschrijver James Ellroy in dit laatste deel van zijn Underworld USA trilogie door de Amerikaanse geschiedenis. Misdaad, politiek en zelfs liefde lopen als rode draden door dit verhaal, dat een alternatieve historie biedt van de periode 1968-1972.
Dit boek is even hectisch en gewelddadig als het computerspel Grand Auto Theft. Daarin moet de hoofdrolspeler opdrachten uitvoeren: vrouwen versieren, voorwerpen stelen, tegenstanders vermoorden of gebouwen vernietigen. Tussendoor kan je auto’s stelen, racen, mensen beroven, maar ook sporten, eten, zuipen, stunts uithalen met diverse voertuigen etc.

 

Ook de hoofdrolspelers in dit boek – een voormalige politieagent die de maffia behulpzaam is, een FBI-agent die zwaar verwikkeld is in samenzweringen en een voyeur/privé-detective die iets te nieuwsgierig is – moeten allerlei missies uitvoeren. Dat doen ze in samenwerking met, maar vaker ten koste van de FBI, de politie, de maffia, militante zwarten, dictators in het Carabisch gebied of extreem rechtse krachten. De actie springt van Los Angeles naar Washington, Las Vegas, Haïti en de Dominicaanse Republiek.
De aftakelende FBI-directeur J. Edgar Hoover, (‘the old girl’) en president Richard Nixon hebben belangrijke bijrollen. JFK, (‘the haircut) zijn broer RFK en Martin Luther King zijn vermoord, zoals in de eerdere delen American Tabloid en The Cold Six Thousand is verteld. De paranoïde miljonair Howard Hughes (‘Dracula’) verdwijnt langzaam naar de achtergrond.

Met dagboekfragmenten, krantenkoppen en – artikelen en verslagen van telefoongesprekken geeft Ellroy zijn geschiedenis een variatie aan stemmen. Het meesterschap van Ellroy blijkt eruit dat hij al die stijlen, meestal zeer geloofwaardig, aan elkaar smeedt. Maar het spannendst blijft zijn eigen en zeer kenmerkende taaltje.
Ellroy mengt fictie en feit zoals een voodoo-priester van kippenbloed, kruiden en ingewanden een verslavende en bedwelmende cocktail brouwt. Hij heeft ten opzichte van het vorige deel The Cold Six Thousand wat gas terug genomen en het verhaal toegankelijker gemaakt.

Ellroy speelt in deze boeken met een paar samenzweringstheorieën uit deze heftige periode. Zo is er bij de moorden op de Kennedy’s en King uiteraard geen sprake van een enkele moordenaar. Maar Ellroy is geen preker die de lezer van zijn historische gelijk wil overtuigen.
Dit boek gaat over loyaliteiten en de verschuivingen die daarin optreden, ook bij diegenen die al een kant leken te hebben gekozen.

De lezer van deze werken moet over het nodige uithoudingsvermogen beschikken. Niet alleen vanwege de omvang, maar meer nog vanwege de directheid en extreme wreedheid van de actie.
Met de eerste twee delen, maar zelfs afzonderlijk is dit een waar epos, vol bloedstollende actie en merkwaardige karakters die zich op een of andere manier moeten verhouden met de historische gebeurtenissen waar ze zich in bevinden en die ze vormen. Het is een blik op een grimmige wereld, maar opvallend genoeg uiteindelijk met een verzoenende ondertoon.

 

 

(Visited 192 times, 1 visits today)
Samenvatting
Review Date
Boektitel
Blood's a rover - James Ellroy - Het bloed kruipt
Waardering
51star1star1star1star1star

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.