See Naples & Die, Tom Behan

december 6, 2009

napels.jpgHet boek en de film Gommora van Roberto Saviano hebben de camorra, de criminele organisatie uit Napels en omgeving onder internationale aandacht gebracht. Saviano schildert een impressionistisch beeld van deze organisatie die de Siciliaanse maffia op allerlei vlakken naar de kroon steekt.
Wie meer feiten wil kan terecht bij dit boek van Tom Behan. Hij beschrijft het ontstaan en de werkwijze van de camorra. De geschiedenis daarvan gaat terug naar de tijd van de Franse revolutie. Al in de negentiende eeuw werkte de politie samen met de camorra om de orde te bewaken.

 

Vanaf 1970 wordt de camorra machtiger. Behan besteedt veel aandacht aan de nauwe banden tussen de camorra en de politiek. De uitruil is simpel: de camorra zorgt voor stemmen in ruil voor lucractieve overheidscontracten. Politici zorgen voor baantjes. Ook de politie en in toenemende mate de rechterlijke macht zijn gecorrumpeerd.
De camorra is lastig te bestrijden omdat het een horizontale organisatie is. Het is geen octopus met een hoofd en vele tentakels, zoals de Siciliaanse maffia. Eerder is het een hydra, het mythologische wezen. Als er een hoofd wordt afgehakt groeien er twee nieuwe aan. De camorra heeft een uiterst flexibel systeem ontwikkeld, waarbij er enorme mobiliteit is voor ambitieuze nieuwkomers.

Behan heeft ook een oplossing. In dit boek is duidelijk een marxist aan het woord. De misdaad in Napels en omgeving vloeit voort uit de sociale en economische omstandigheden. En alleen als die veranderen en er een socialistisch systeem komt, kan de camorra effectief bestreden worden.
De schrijver heeft ongetwijfeld gelijk met zijn stelling dat de camorra diep verweven is met de lokale omstandigheden. Maar deze analyse doet toch wel erg ouderwets aan. Misschien zijn de mensen niet crimineel omdat ze arm zijn, maar blijft de armoede in stand door de grote criminaliteit. Het is vermoeiend dat deze politieke boodschap er zo ingeramd wordt.

Dit boek uit 2002 is dit jaar opnieuw uitgebracht en kan voor de geïnteresseerde lezer dienen als aanvulling op het boek van Saviano. Dat is echter veel toegangelijker en zeker veel beter geschreven.

Tom Behan, See Naples and die. The Camorra and organised crime (2002, 2009)

(Visited 136 times, 1 visits today)
Samenvatting
Review Date
Boektitel
See Naples and die, Tom Behan

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.