Een jaar geleden zette Geert Wilders zijn film Fitna op internet. Uitgever Oscar van Gelderen en schrijver Khalid Boudou (Het Schnitzelparadijs) hebben deze datum gekozen om hun pamflet Wij hebben altijd gelijk te lanceren.
Van Gelderen en Boudou hebben niet als doel Wilders meer publiciteit te bezorgen. Ze bekritiseren juist de media die voortdurend achter hem aanjagen. En ook het gerechtshof had beter niet kunnen beslissen dat Wilders vervolgd moet worden. Hij krijgt nu weer de kans zich als slachtoffer voor te doen.
'Rechtse brallers en linkse drammers' domineren volgens hen de media. We stuiteren van hype naar hype, zonder dat er ooit diep op zaken in wordt gegaan. Van Gelderen en Boudou hebben geen moeite gehad om voorbeelden te vinden, van de overspannen reacties op de vermeende uitlatingen van een islamitische prediker tot het hysterische spoeddebat over problemen rond het openbaar vervoer in Gouda.
Boudou en Van Gelderen zeggen de humor terug te willen brengen in het debat en 'een medicijn tegen het chagrijn' te bieden. Maar hun toon is vaak behoorlijk serieus met zinnen als: 'We kunnen niet anders constateren dan dat de opkomst van het reageren/ventileren op internet samenvalt met de opkomst van politici als Pim Fortuyn.'
Politiek en media zijn in de greep van 'hooligans', die het niet gaat om de vrijheid van meningsuiting of journalistieke waarheidsvinding. Relativering wordt niet op prijs gesteld. De talkshows zitten vol met mensen als ex-moslim Ehsan Jami en fundamentalistische moslim Faizel Enait. In dat mediacircus moeten politici doen alsof ze popsterren en acteurs zijn. Anders verliezen ze de aandacht.
'Het gif' sijpelt via de media door naar beneden. Van Gelderen en Boudou hebben weinig vertrouwen in 'de onderklasse'. Die zou het op tv vertoonde gedrag gaan imiteren.
Aan de andere kant valt het ook allemaal nog mee. Er wordt veel gemord, gescholden en geklaagd, vooral op internet. Maar radicalisering stelt in Nederland weinig voor. Volgens de AIVD zou vijf procent van de moslims er gevoelig voor zijn. "Waarom merken we daar nooit iets van?"
De kritiek van Van Gelderen en Boudou op politiek en media is ook weer ongenuanceerd. Niet alle media en niet alle politici zijn vierentwintig uur per dag bezig om rellen te creëren en hypes op te kloppen. De media zijn niet compleet in de ban van de commercie. Het pamflet van 'de Berber en de Jood', zoals het tweetal zichzelf voorstelt, doet denken aan voormalig VVD-leider Hans Dijkstal, die het over de kiezers als 'verwende diva's' had.
De uitgever en de romanschrijver pleiten voor meer afstand tussen politiek en burger. Dat is inderdaad sinds de Fortuynrevolte een weinig gehoord geluid.
We willen niet beleren, schrijven ze. Om dat vervolgens wel te doen. "Uiteindelijk is alles en iedereen gebaat bij waarheid, nuance, duidelijke regelgeving en wetten, waar men zich vervolgens aan dient te houden. Niemand die zich dan nog in een slachtofferpositie kan wentelen."
Deze bespreking verscheen eerder in Het Parool op 27 maart 2009.
Waardering:
Khalid Boudou & Oscar van Gelderen: Wij hebben altijd gelijk. (2009)
Een reactie
Boudou en van Gelderen slaan de spijker op de kop. Het wordt tijd dat politici, media en het legioen van reaguurders zich realiseren dat Nederland géén Gaza-strook is, en het politieke debat ook met kennis van zaken gevoerd kan worden. Verstandige mensen zijn niet saai…