Poetins Rusland

februari 27, 2007

poetinHet Rusland van Poetin is een grote poel van ellende. Er is geen enkele rechtszekerheid. Corruptie heerst. Uitspraken van rechters komen tot stand nadat de magistraten de machthebbers hebben gebeld om te horen wat het vonnis moet zijn. De mannen die de maffia de hand boven het hoofd houden worden baas van de politie. De staat geeft niets om de burgers. Wie zichzelf niet kan redden, zoekt het maar uit.

In dit boek van de journaliste Politkovskaja is amper een lichtstraaltje te ontdekken. Het gijzelingsdrama bij de musical Nord-Ost en de manier waarop er met de doden en de overlevenden werd omgegaan, de oorlogsmisdaden in Tsjetenië, de afbladdering van de marine waar het volledige gezin van de kapitein van een kernonderzeeër wekelijks een paar kilo spliterwten en een paar blikjes haring te eten krijgt, het is allemaal even somber stemmend en uitzichtloos. “Het lijdt geen twijfel dat aan het communisme voor Rusland weinig verloren ging, maar wat we vandaag hebben is nog erger,” is haar verbitterde conclusie.

Als er dan wel een keer een verkrachting en moord verdachte officier wordt berecht, is dat een uitzondering, geen teken waar enige hoop aan ontleend kan worden. Op alle mogelijke manieren wordt de rechtsgang gefrusteerd.
Politkovkaja komt er rond vooruit dat ze een hekel aan Poetin heeft. Niet alleen vanwege de oorlog in Tsjetsjenië, maar ook vanwege 'een zakelijkheid die erger is dan de ergste misdaad, vanwege zijn cynisme, zijn racisme, zijn leugens, vanwege het gas dat hij gebruikte in het Nord-Ost-beleg, vanwege het afslachten van onschuldigen'.  Hier is geen objectieve, naar neutraliteit strevende verslaggever meer aan het woord, dit is een aanklacht, een tirade met een mix aan feiten en emotie. Een beetje gepsycholiseer van haar tegenstander gaat ze niet uit de weg . “Hij heeft de onopvallende persoonlijkheid van een luitenant-kolonel die het nooit tot kolonel heeft geschopt.”

Waarschijnlijk terecht schrijft ze dat het westen Rusland niet van Poetin zal bevrijden. Dat moeten de Russen zelf doen. Die lijken daar weinig aanstalten mee te maken, en oppositie wordt het leven moeilijk gemaakt, hoewel dat politieke aspect in dit boek niet aan de orde komt.
Politovskaja beschrijft hier in groot detail een aantal ontluisterende zaken. Ze is op haar sterkst als ze de personen aan het woord laat die tussen de radaren van de Russissche staat en maffia vermalen raken of daar juist in overleven. Zoals die uitgehongerde kapitein, maar ook een vriendin die het gemaakt heeft in het harde kapitalisme van Moskou, en als zakenvrouw compleet met jonge gigolo door het leven gaat. Of het een compleet en volledig beeld van Poetins Rusland is, is moeilijk vast te stellen.

Op 7 oktober 2006 werd Anna Politkovskaja doodgeschoten.

Waardering: 3sterren

Anna  Politkovskaja, Poetins Rusland

(Visited 132 times, 1 visits today)

Een reactie

  • Max februari 26, 2011op10:25 pm

    Tscar Putin!
    Sovjet-Unie is niet meer, en die komt ook niet meer terug. Daarvoor zijn de Russen te zeer verwesterd. In Rusland zijn de afgelopen jaren 90 miljoen mobiele telefoons verkocht, veel jonge Russen surfen rond op internet, buitenlanders kunnen vrij rondreizen en jaarlijks gaan duizenden Russen op vakantie. Moskou is veranderd in een hypermoderne, bruisende hoofdstad, waar voor geld alles mogelijk is.In de grotere provinciesteden in alle uithoeken van het land zichtbaar dat het leven onder president Poetin is verbeterd. Van Irkoetsk bij het Siberische Baikalmeer, tot Chabarovsk in het Verre Oosten, van Kaliningrad aan de Baltische Zee tot Anapa aan de Zwarte Zee: overal is merkbaar dat de lokale economie groeit. Gebouwen worden opgeknapt, er zijn moderne winkels en grote supermarkten en er is altijd wel een internetcafé en een fastfood-restaurant.Poetin verankerde Rusland steviger in de wereldeconomie. Hij vergrootte Ruslands rol in de G8, ratificeerde het Kyoto-protocol en zet zich actief in voor Ruslands lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie. Hij opende de deuren voor de westerse multinationals, die miljarden dollars in Rusland investeerden.
    Onder Poetin is het Westen economisch afhankelijker van Rusland geworden. De staatsgebonden energiegigant Gazprom bevoorraadt nu al eenderde van West-Europa met gas. Duitsland is voor 39 procent van zijn gas van Rusland afhankelijk, Slowakije en Bulgarije voor 100 procent. Ook de VS, Japan en China zijn belangrijke afnemers.Gazprom is het grootste Russische bedrijf: het staatsbedrijf exploiteert 16 procent van de gasreserves ter wereld en is na Saoedi-Arabië en Iran bovendien de derde olieproducent ter wereld. De geschatte beurswaarde van het concern is 240 miljard euro. Nederland is in korte tijd de tweede investeerder in Rusland geworden (in 2007 bijna 14 miljard euro) en in 2007 het grootste exportland voor Rusland. Afgelopen jaar verdienden Nederlanders een slordige 46 miljard euro aan haar verre oosterburen. Afgelopen jaar investeerden buitenlandse bedrijven circa 40 miljard dollar in de Russische economie. Vladimir Poetin heeft bevestigd [14 oktober 2010] dat er over vier jaar voor het eerst een Formule 1-race zal worden verreden op Russische bodem. De Russische premier deed dit vlak voor zijn ontmoeting met Formule 1-baas Bernie Ecclestone, in Sotsji.De race zal verreden worden op een nieuw circuit bij Sotsji, een populaire badplaats aan de Zwarte Zee. De aanleg van het circuit zal naar verwachting tweehonderd miljoen dollar gaan kosten. Sotsji organiseert in 2014 ook al de Olympische Winterspelen.Dit jaar rijdt er met voor het eerst een Rus mee in de Formule 1. Vitaly Petrov staat momenteel dertiende in het kampioenschap, met negentien punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.