Auschwitz – Sybille Steinbacher

mei 15, 2008

steinbacherVlak buiten het hek van Auschwitz staat het woonhuis van de eerste commandant van het kamp, Rudolf Hoess. Een groot, grijs gestuct huis, niet veel bijzonders aan te zien. Een paar honderd meter verderop staat de galg, een simpele houten constructie met een haak, waar hij in 1947 aan werd opgehangen, met uitzicht op ‘zijn’ kamp. En die galg staat pal naast de bunker waarin de eerste gaskamer werd ingericht.
Dit boek is geschreven om te voorzien in de behoefte aan een beknopte studie over Auschwitz, het symbool van de misdaden van het Derde Rijk en van de jodenvervolging. Vele bekende en minder bekende aspecten van Auschwitz worden beschreven, van de weigering van de geallieerden het kamp te bombarderen (geen militair doel) tot de opstand van het Sonderkommando en de discussie over het aantal slachtoffers.

 

Een van die minder bekende kanten is de verwevenheid van het concentratiekamp met de Duitse industrie. Het chemieconcern IG Farben had Auschwitz uitgekozen als locatie om een bepaalde kunststof te vervaardigen. Grondstoffen waren er ruimschoots voorradig of handig aan te voeren. Maar net zo belangrijk was de beschikbaarheid van goedkope arbeidskrachten. Monowitz werd het derde grotere kamp, naast het hoofdkamp Auschwitz I en het veel grotere Birkenau, waar de meeste mensen zijn omgebracht.
In dit boek staat niet alleen de geschiedenis van het kamp beschreven, maar ook van de stad, Oswiecim in het Pools. Die was in de nationaal-socialistische plannen aangewezen om een Duitse modelstad te worden. De Poolse bevolking werd voor een deel verdreven. Auschwitz zou een voorbeeld worden van de Duitse kolonisatie van het oosten. Hoewel de meest grootschalige ideeën nooit uitgevoerd werden, verhuisden er toch zesduizend Duitsers naar Oswiecim.

Birkenau 2008 (eigen foto)
Dit is vooral een zakelijke beschrijving van het kamp en de omgeving. Een rode draad of een eigen visie in het verhaal ontbreekt. Dat heeft voordelen bij een zo beladen onderwerp. Een uitgesproken visie kan dan hinderlijk in de weg zitten. Er zijn genoeg andere boeken die een interpretatie van Auschwitz geven. Helaas is het soms wat opsommerig en is het Duits niet altijd even soepel vertaald.

Waardering: 3half-sterren

Sybille Steinbacher, Auschwitz, een geschiedenis

(Visited 142 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.