De beste boeken van 2017

december 26, 2017

Politiek en filosofie overheersen in dit overzicht:

In willekeurige volgorde:

Jan Werner Müller publiceerde zijn analyse van en visie op populisme. Müller neemt een zeer kritisch standpunt in over het verschijnsel dat in 2016 en 2017 zo veel aandacht trok.

De Nederlandse politicoloog Tom van der Meer gaf een nuchtere analyse van de zogenaamde crisis van de democratie in Nederland. De kiezer is gaan kiezen en dat is goed, is een van zijn hoofdstellingen in dit bekroonde boek over Nederlandse politiek.

Een heel ander beeld van politiek schetst voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen .  Ze beschreef de praktijken van de SP van binnenuit in een zeer persoonlijk verslag. Het meest wonderbaarlijke is dat ze nog steeds lid is.

Filosoof Pankaj Mishra deed de grote greep naar de oorsprongen van de woede die hij in vele delen van de wereld bespeurt. Er is een kloof tussen de verwachtingen van de liberale democratie en de werkelijkheid. Wel wat zwaar aangezet hier en daar. 

Ger Groot gaf een boeiend overzicht in de ontwikkeling van de westerse filosofie van de afgelopen eeuwen met het verdwijnen van God als thema. Hoe moet het verder zonder het idee van een leidende autoritiet. Een van de bijzondere dingen aan dit boek is de mix van filosofie met alledaagse cultuur. 

 

 

HumboldtAl een beetje ouder, maar nog steeds een aanrader: de biografie van Alexander von Humboldt: de Duitse ontdekkingsreiziger, geograaf, ecoloog en idealist. Hij was zijn tijd vooruit.

 

 

En dan de lijst van meest gelezen boeken op Boekenstrijd in 2017, met Harari nog aan top: 

  1. Sapiens. Kleine geschiedenis van de mensheid- Yuval Harari
  2. 25 dingen die je nog niet weet over Donald Trump
  3. De ondergang van het Avondland – Oswald Spengler
  4. Homo Deus – Kleine geschiedenis van de toekomst- Yuval Noah Harari
  5. Permafrost. Essay over geopolitiek – Tom Zwitser

 

(Visited 286 times, 1 visits today)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.