Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog – Koen Koch

oktober 28, 2007

kochwo1Tijdens een bezoek aan de slagvelden en begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog rond Ieper en aan de Somme kocht ik dit boek. Het biedt een goede, beknopte inleiding in de oorlog. Chronologisch wordt het verloop van de strijd in grote lijnen weergegeven. Maar de nadruk ligt op de persoonlijke beleving van de oorlog door de frontsoldaten. Het leven in de loopgraven, de discipline, de muiterijen en de ontspanning achter het front worden fraai beschreven. Maar ook waarom er maar zo weinig krijgsgevangenen werden gemaakt.

De titel is wat misleidend, want er zijn geen ooggetuigenverslagen in het boek opgenomen. De ooggetuigen waren de camera’s, waarmee de fraaie en gruwelijke foto’s zijn gemaakt waar dit boek vol mee staat. De ellende, de modder, de uitzichtloosheid en wreedheid komen allemaal tot uiting.

Op de grafsteen van luitenant A.C. Young op Tyne Cot Cemetery lieten zijn ouders beitelen: Sacrificied to the fallacy that war can end war. Niks glorie, vrijheid, en dergelijke fraaie teksten waar ook deze kerkhoven vol van staan. Maar zinloosheid, bloedvergieten op industriële schaal, dat was de Eerste Wereldoorlog.

tynecot
Tyne Cot (eigen foto)

Wim van de Hulst en Koen Koch. Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog 

(Visited 418 times, 1 visits today)
Samenvatting
Review Date
Boektitel
Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog - Wim van de Hulst en Koen Koch
Waardering
41star1star1star1stargray

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.